The lost empire & back to Bangkok! - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Erikensharon - WaarBenJij.nu The lost empire & back to Bangkok! - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Erikensharon - WaarBenJij.nu

The lost empire & back to Bangkok!

Blijf op de hoogte en volg Erikensharon

13 Augustus 2012 | Cambodja, Phnom-Penh

Grote stenen gezichten met een brede neus en volle lippen kijken op ons neer. Langzaam lopen we over een brug met aan weerszijden tientallen stenen soldaten die gezamlijk in één lange rij een slang vasthouden die de naderende stad voor onheil beschermt. Aan het eind van de brug lopen we onder een grote poort met toren door die bestaat uit vier stenen gezichten die ieder een windrichting uitkijken. We hebben onze entree gemaakt in de verloren stad Angkor Thom..

Samen met vele andere tempels en natuurlijk de beroemde Angkor Wat vormt dit gebied, ter grootte van tientalle vierkante kilometers, één van de grootste en best bewaarde historische ruïnes en daardoor de bekendste toeristische attractie van heel Zuid Oost Azië.

Na een week gerelaxed te hebben in Sihanoukville vertrokken we in de avond van 13 augustus met de nachtbus richting Siem Reap. Deze stad vormt de ideale uitvalsbasis van waaruit dagtrips naar de Angkor tempels worden geboekt.
De 'nachtbus' deed er ongeveer 10 uur over om Siem Reap te bereiken. De bus was in twee lagen die beiden bestonden uit bedden, of beter gezegd een soort ligstoelen. Uiteraard zaten wij naast elkaar maar helaas ook tegenover de bustoilet waarvan de deur stuk was. Gedurende de nacht gleed deze deur uit zijn slot waardoor de deur openklapte en ons een heerlijke urinegeur tegemoet kwam. Gelukkig hadden we sjaals bij ons waarmee we onze neus konden afknopen...

De eerste dag in Siem Reap hebben we meteen met een tuk tuk driver die ons naar het guesthouse had gebracht, een afspraak gemaakt over een driedaagse tour langs alle tempels in Angkor Wat voor 32 dollar, een mooie prijs.

Deze eerste dag wilden we volledig gebruiken voor het bezichtigen van Angkor Wat, de beroemdste tempel met zijn vijf puntvormige torens. Een fantastisch grote tempel omringd door een zeker 30 meter brede sloot die toegankelijk is via 1 grote stenen brug. Later werd ons duidelijk dat het water in deze sloot ervoor diende om te voorkomen dat de grond onder de tempel na regenval zou verzakken. Daarnaast was het een handige manier om vijanden te weren.

Elke tempel in Angkor, de één nog groter en mooier dan de ander, was door koningen tijdens de Khmer periode gebouwd. Ter verering van de goden, voorouders of hunzelf.

Angkor Wat toont vele prachtige nog grotendeels gave reliefs in de wanden over oorlogen en sagen, maar ook het dagelijks leven van de Khmer mensen. Ook wordt er op veel plekken restauratie uitgevoerd. Een leuk detail is dat de voorkomende toeristenkervingen in de zandstenen van Angkor Wat ook data zoals 1871 tonen! Men krast dus al een lange tijd graag hun naam en jaartal op historische plekken.

Na een aantal uren uren hadden we de tempel goed kunnen bekijken en waren we klaar om nog een paar andere tempels te zien.
We hadden op voorhand met de tuk tuk driver afgesproken dat hij ons om drie uur zou oppikken voor de ingang van Angkor Wat. Wel gek was dat hij voordat we de tempel ingingen een voorschot wenste op zijn loon, zodat hij eten en benzine kon kopen. Hier hadden we hem 10 dollar voor gegeven.
Helaas klopte ons vermoeden en was de tuk tuk driver nergens meer te bekennen... Na 45 minuten zoeken tussen de tientallen tuk tuk wagens en chauffeurs, gaven we het op en zijn met een andere tuk tuk naar huis afgedropen.

De dag daarop hebben we een betrouwbare tuk tuk driver geregeld via het guesthouse en deze, genaamd peng, was ontzettend aardig, behulpzaam en slim, want hij kon erg veel vertellen over de tempels in Angkor. Een echte tourguide dus!

Twee dagen hebben we nog een grote tour gedaan en een verre tour om de mooiste plekken van Angkor te bekijken.

De mooiste tempel vonden wij de Bayon. Deze bestaat uit 64 torens die elk uit vier gezichten bestaat. De andere tempel was Ta Phrom, een tempel volledig overgroeid door bomen waar de wortels over de wanden heen groeien. De setting van Jungle Book en hier is ook de film Tomb Raider opgenomen.

Onze gids Peng was zo aardig, dat we hem uitgenodigd hadden om met ons mee uit eten te gaan. Hij kon ons veel vertellen over zijn leven en de cultuur in Cambodja. Veel hoorden we over de heersende corruptie en particulier eigendom in het land. Je kan daar als vermogend man met vriendjes in de regering stukken land kopen, er wegen op bouwen en vervolgens tol vragen.

De avonden spendeerden we in Siem Reap met het bezoeken van marktjes, uit eten gaan en drinken in het toeristische centrum. Natuurlijk waren we ook aan een voetenmassage toe :-)

Op de 18de vervolgden we onze reis richting het westen, terug naar het voor ons nu bekende Thailand met zijn hectische hoofdstad Bangkok.
Een gekke gewaarwording was het om na ruim anderhalve maand weer in Kao San road te lopen. Het voelde als twee weken geleden (eind juni).
Voordat we door konden naar Koh Tao voor onze duikcursus, moesten we een dag langer in Bangkok blijven, omdat alle bussen al waren volgeboekt.

Deze dag hebben we gebruikt voor het ontdekken van het supermoderne winkelcentrum van Bangkok, wat zeker modern te noemen is!
Vele verdiepingen met moderne en dure winkels waar werkelijk alles te koop is.
In de avond zijn we nog naar de Imax bioscoop gegaan op de bovenste verdieping van het winkelcentrum. Naar 'The Dark Knight Rises'. Voordat de film startte werd een filmpje van de regering aangekondigd. Toen ging plotseling iedereen staan en begon een bijna tranentrekkend nationalistisch filmpje over de koning van Thailand, die welvaart en vooruitgang heeft geboekt waardoor het volk ontzettend gelukkig is. Check op youtube 'Thai intro movie we love the king'.

Op 20 augustus rond 8 uur savonds vertrokken we met een nachtbus naar Chumphon om van daaruit met de boot door te varen naar Koh Tao! Maar daarover later weer meer ;)

DE FOTO'S KOMEN ZO SNEL MOGELIJK!!

• 03 September 2012 - 09:08

Leonie:

Hoi Sharon & Erik

Wat is het toch heerlijk herkenbaar om jullie verslagen te lezen. De busreizen, Ankor Wat, Tuk Tuk ervaringen tot en met de Imax aan toe, alleen heb ik toen The Dark Knight gezien ;-) Geniet ervan en laat ons af en toe nog nagenieten!

xxx

Leonie

• 03 September 2012 - 16:38

Oma En Opa Van Duijn:

Lieve Sharon en Erik
    Wij willen even wat van ons laten horen en dat we met jullie meeleven
    Met veel interesse en plezier lezen we regelmatig jullie reisverslagen en bekijken we foto’s die daar bij horen.
    Fijn ook te vernemen dat jullie weer gezond zijn,want dat was wel even schrikken. Zorg maar goed voor elkaar zodat jullie gezond blijven en straks gezond thuis komen.
    Behalve dat we de reisverslagen lezen horen we natuurlijk uit de Meropestraat
    het nodige nieuws.

Oma en ik hebben een leuke vakantie gehad op de cruisse door noord Nederland,( we hebben er geen reisverslag van gemaakt) leuke contacten en ook wel veel gezien en buitengewoon mooi weer,dat was erg uitzonderlijk want daarvoor was het het nog geen mooi weer geweest.
    Veel verdere bijzondere nieuwtjes hebben we jullie niet te vertellen
    Wij gaan gewoon ons eigen gangetje en maken gelukkig geen gekke of vervelende dingen mee.

Liefs oma en opa